PTSD

Hvad er PTSD?

PTSD står for "Post Traumatic Stress Disorder" og som navnet antyder skyldes en eftervirkning ved en traumatisk hændelse.  Helt konkret sker der en kemisk ændring i hjernen som gør at alarmberedskabet bliver den nye standard.

Hvem kan få PTSD?

Vi hælder os op af den amerikanske definition, som siger at du kan få PTSD, ved selv at opleve en traumatisk hændelse, ved at overværer andre blive udsat for noget traumatisk, ved at høre om traumatiske hændelser, eller ved at leve sammen med en som har PTSD.

Hvad er symptomerne?

For det første oplever mange med PTSD og andre psykiske traumer, at skaderne manifesterer sig som fysiske skader, det kan være iform af kroniske smerter, som migræne, ondt i ryggen m.m, det kan være hævelser i kroppen, eller at immunforsvaret angriber den ellers raske krop, f.eks sår der opstår ud af det blå, og måske ikke vil hele igen.Dette skyldes lange perioder med forhøjet adrelin og cortalin som kroppen oversvømmes med pga stressen. 

Ellers kan symptomerne omfatte, ting som manglende hukommelse, mareridt, flashbacks, trigger objekter iform af lyde/billeder der minder om bestemte episoder, f.eks. at det røde standby lys på tv'et minder om lasersigter på geværer, parkeret biler på gaden bliver til mulige bilbomber.. Det kan være vredesudbrud og ukontrollerbar følelser, forkerte handlemønstre, følelsen af at have et lavt selvværd og ikke at være god nok.

Hvordan opdager jeg, om jeg har PTSD?

Når du kommer hjem fra en udsendelse, er det normalt at få det der hedder battlemind, som er en form for dårlig vane du har gjort som rutine, under missionen.. Det kan f.eks være at du ser en udenlandsk nummerplade og skal til at eftersætte bilen, at høje brag får dig til at reagerer som blev du beskudt osv.  Disse dårlige vaner aftager normalt af sig selv indenfor 6 mdr, efter udsendelsen. Fortsætter disse kan det være et tegn på at Det har udviklet sig til PTSD, eller andet psykisk traume. 

Ellers kan PTSD godt være rigtig svær selv at opdage, da hjernen har lavet en kemisk ændring, og du har derfor følelsen af at det er alle andre der er gal på den. En god måde er at kigge efter symptomerne, eller om ens omgangskreds prøver at tage afstand til dig, eller prøver at fortælle at du har ændret dig, og burde søge hjælp hos professionelle. 

Kan PTSD helbredes?

Hvis man spørger den almene praksis, vil man ofte få et meget forsigtigt svar om at det er der for altid. Vi har dog set resultater der siger at man som minimum kan overkomme og lære at leve med sygdommen, i sådan en grad, at du ville være istand til at varetage et alm job, og have hus, kone og børn, og alt andet under det normale liv. Vores holdning er, at da man ikke fødes med PTSD, men istedet er noget man tilegner sig igennem traumtiske oplevelser, så er det heller ikke en fast ting og man kan derfor fraegne sig det igen, for ellers skulle det så være muligt at andre går derfra, uden få PTSD, og i nogle tilfælde det stik modsatte PTG (post traumatic Growth) hvor du kommer styrket ud af en traumatisk oplevelse. 

Det svære ligger dog i at finde de rette værktøjer, da der desværre ikke findes et universal værktøj der virker på alle. Vores erfaringer siger at når noget virker bedst så er det kun en ca 50% af de deltagende veteraner hvor det bider sig fast i. 

Den enkelte PTSD ramte må derfor forberede sig på at skulle gå igennem mange tiltag der ikke virker, for så at finde frem til de individuelle værktøjer som rent faktisk har en effekt og som minimum kan flytte dig til at du kan leve med PTSD'EN.

Af tiltag der har virket på andre veteraner, kan nævnes mindfulness, pilates, sport, deltagelse ved større arrangementer såsom New York marathon, Invictus games, og de paraolympiske lege. At være ude i naturen, komme ud og sejle, få et projekt hvor der f.eks. skal bygges en ny garage, tænke kreativt, og planlægges ,eller få et nyt job hvor følelsen opstår af at kunne bytte den grønne uniform med en ny.